Kirjaimellisesti

Allekirjoittaneen Cescomanian oireet ovat vakavia ja vaativat terapeuttista hoitoa. Kiitos Villen ja Eeron, saan hakea akuutisti kaipaamaani apua rauhassa kurkut silmillä ja kovalla sohvalla maaten. Seuraavassa Eeron terveiset ja tänään luvassa kirjallisuuskatsauksen osa 1/3; seuramme historia.

’Yleisön pyynnöstä pieni katsaus Arsenal-aiheiseen kirjallisuuteen, vaikkakin itse pyrin kesällä lukemaan kaikkea muuta kuin jalkapallokirjoja. Olen jakanut kirjat kolmeen alueeseen: Arsenalin historiasta kertovat, elämänkerrat ja henkilökuvat sekä muut. Osasto muut sisältää enimmäkseen muita kuin Arsenal-kirjoja, jotka kuitenkin näen suosittelemisen arvoiseksi. Kirjan nimen perässä myös oma arvosteluni asteikolla 1-5 tähteä. Kirjojen saatavuutta en ole tarkistanut, mutta valtaosa on hankittu viimeisen 10 vuoden aikana, joten suurin osa pitäisi löytyä jostain (esim. Amazonista). Vanhemmista kirjoista minulla ei valitettavasti ole hyvää luetteloa tarjolla – hatara pää ja kirjat hujan hajan siellä täällä – joten tästä puuttuu varmasti monta oleellista teosta. Eli täydennykset ja suositukset otetaan ilolla vastaan’.

Arsenalin historia:

Brian Belton: The first Gunners – Arsenal, from Plumstead to Highbury (2008) *****

Arsenalin varhaisvuodet 1886-1913 Plumsteadissa. Tästä on kirjoitettu niin vähän, että on sikäli ainutlaatuinen ja mielenkiintoinen teos. Historiafriikeille must.

Bernard Joy: Forward, Arsenal! (1952-53) ****

Ensimmäinen Arsenalista kirjoitettu historiikki aikalaisen ja entisen pelaajan silmin. Hyvät kausikuvaukset erityisesti Arsenalin ensimmäiseltä kultakaudelta 1931-53.

Brian Glanville: Arsenal Stadium history (2006) ***

Virallinen, isokokoinen ja hieman pompöösi Highburyn historia. Arvoa lisäävät täydelliset tilastot Higburyllä pelatuista otteluista.

Brian Glanville: The real Arsenal – from Chapman to Wenger. The unofficial story (2009) **

Aivan ilmeinen äskeisen kirjan seuralainen, johon kaavittu ne asiat, jotka eivät viralliseen historiaan mahtuneet. Hieman sekavan ja keskeneräisen oloinen ja taitaa Glanvillea jo vanhuus painaa, sillä asiavirheet paistavat läpi. Miinusta myös kansi (Walcott), ei mielestäni Arsenalin historian paras edustaja.

Jon Spurling: Rebels for the cause – the alternative history of Arsenal FC (2003) *****

Tämä on yksi parhaista ellei paras Arsenalin historiasta lukemani kirja. Se kertoo seuran historian muutaman kapinallisen tai poikkeuksellisen henkilötarinan kautta, mukana ovat mm. puolustusjärkäleet Wilf Copping, Peter Storey, Big Willie Young, Tony Adams ja luonnollisesti itseoikeutetusti King of Highbury eli Charlie George

Jon Spurling: Highbury – the story of Arsenal in N5 (2006) *****

Virallista historiaa huomattavasti mielenkiintoisempi versio Highburyn tarinasta.

Alex Fynn – Kevin Whitcher: The making of a modern superclub (2008) ****

Kuinka meistä tuli sellainen mahtiseura kuin nyt olemme goonermiesten kertomana.

Kevin Connolly: The official story of Arsenal’s double year (1998) ***

Mukava kausikirja Wengerin ensimmäisestä tuplakaudesta, tulee tippa linssiin aina kuin vilkaisenkin kantta.

Piers Morgan: Va va voom! – a fan’s diary of Arsenal’s invincible season (2004) ****

Ottelu ottelulta voittamaton kausi, tästä ei nostalgia parane.

Fred Ollier: Arsenal – a complete record 1886-1990 (1990) ****

Täydelliset tilastot sekä kaikkien pelien että pelaajien osalta. Must tilastofriikeille, saattaa olla jo uudempikin versio olemassa.

0 thoughts on “Kirjaimellisesti

  1. Gogo eilen kommentoi ja kaipaili taistelutahtoisia pelaajia joukkueeseen. Samaa mieltä , tarvittaisiin pari terrieriä sytyttäjäksi.
    Olen sitä mieltä että joukkuetta pitää todellakin ”englantilaistaa” ja näillähän tunnetusti taistelutahtoa riittää. Lisäksi tulevien kokoonpanosääntojenkin takia tarvitsemme brittipelaajia.

  2. Itse olen siirtymässä vähän hämärän rajamaille, mutta haluaisin todellakin myös englantilaistaa joukkuetta. Maksaisi se sitten muutaman vuoden osalta lisää menestystä, mutta en vain pysty katsomaan sitä miten Arsenalista on tullut lypsykone isoille pojille. Pitää taistella omilla ja kasvaa joukkueeksi, mutta terveellä pohjalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s