Talousasiaa

Eilisen aikana ehdin lukea jonkin verran viikon uutisista ja tapahtumista, mitkä olisin lukenut normaalisti päivittäin. Paljon on kuitenkin vielä luettavaa, mutta siitä huolimatta olen ainakin hiukan paremmin perillä mitä punavalkoisessa maailmassa on tapahtunut.

Tämän kertainen päivitys käsittelee lähinnä seuran taloutta ja erinomaista The Swiss Ramblen artikkelia. Juttu on pitkä, mutta ehdottomasti lukemisen arvoinen. Se käsittelee hyvin monipuolisesti lähes kaikkia seuran tuloja ja menoja sekä vertaa niitä muiden seurojen vastaaviin.

Omaan silmääni pääasiat tuossa jutussa olivat palkat, tulojen kasvattamisen vaikeus ja pelaajakaupoilla tehty voitto vuosittain. Aloitetaan pelaajakaupoilla tehdyistä voitoista. Ilman näitä seuran tulos olisi ollut miinuksella kahtena viime vuotena ja tämä ei todellakaan ole hyvä trendi. Voittavaa joukkuetta on (lähes) mahdoton rakentaa jos pelaajakaupoilla tehdään joka vuosi voittoa, kun muut seurat samaan aikaan käyttävät rahaa ja vahvistavat joukkuetta. Arsenal on tehnyt pelaajakaupoilla voitto viimeisen neljän vuoden aikana uskomattomat 94 miljoonaa puntaa. Hienoa liiketoimintaa, mutta jalkapalloseuran menestyksen kannalta täysin kestämätöntä toimintaa, kuten olemme vuosi vuoden jälkeen joutuneet todistamaan entistä karummalla tavalla.

Tuloja on vaikea kasvattaa enää pääsylippujen tai tv-sopimusten kautta, koska näiden tulojen arvellaan olevan tällä hetkellä huipussaan. Ainakaan lyhyellä ajanjaksolla näiden varaan ei kannata laskea kovin suurta kasvua, ehkä jopa päinvastoin. Lisätuloja on siis haettava muualta ja vaihtoehdoksi jää lähinnä sponsorisopimukset ja fanituotemyynti. Nämä ovat todella pahasti meillä jäljessä verrattuna muihin huippuseuroihin maailmassa, esim. ManU tienaa noin 60 miljoonaa enemmän fanituotemyynnillä kuin me ja Bayern, B*rca, Real Madrid vielä enemmän. Tämä on todellinen mahdollisuus lisätuloihin ja ehdottomasti paikka missä on paljon parantamisen varaa.

Sponsorisopimuksilla, kuten esim. paitasponsorilla häviämme muille suurille jopa kymmeniä miljoonia vuodessa. Manun harjoituspaitasopimus taitaa olla noin kolminkertainen verrattuna meidän nykyiseen pelipaitadiiliin. Ehdottomasti alue, jossa on parantamisen varaa ja paljon. Parin vuoden päästä umpeutuu nykyinen sopimus Emiratesin kanssa paidan osalta ja tuolloin on varmasti tiedossa parannusta viimeistään asiaan. Menestys on kuitenkin vaikuttava tekijä tässäkin ja saattaa melko pitkälti vaikuttaa tulevan sopimuksen suuruuteen. Jos seuran annetaan jatkaa valumista keskikastiin niin neuvotteluista tulee todella vaikeat ja tulos ei tule olemaan niin hyvä kuin sen pitäisi olla.

Palkat ovat myös merkittävässä osassa kokonaisuuden kannalta, sillä ne ovat aivan liian suuret verrattuna viime vuosien menestykseen tai ainakin väärin jaettu. Kuten tiedämme meidän junnut ja rotaatiopelaajat saavat aivan liian suurta palkkaa, kun huippupelaajat ovat taas pahasti alipalkattu verrattuna muiden joukkueiden vastaaviin. Paha epäkohta ja toivottavasti tätä pystytään korjaamaan jatkossa. Kokonaispalkkabudjettia pitäisi myös pystyä rajoittamaan tai ainakin hillitsemään sen joka vuotista suhteellisen suurta nousua. Paras lääke tähän on ehdottomasti päästä eroon joukkueen turhimmista pelaajista, joille maksetaan ylisuuria palkkoja. Samoin ylisuuren lainapelaajien armeijan ja junioreiden ulkomailta hamstraamisen voisi lopettaa tai ainakin vähentää tuntuvasti. Enemmän panostusta laatuun määrän sijaan.

Kaiken kaikkiaan seuran rahatilanne on erittäin hyvä, vaikka velan määrä on edelleen suuri, mutta se on pitkäkestoista ja matalakorkoista lainaa. Vuosittaiset lyhennykset ovat hyvin maltilliset, joten ne eivät ole missään nimessä mikään ongelma. Lähivuosien tärkein asia olisi pelillisen menestyksen palauttaminen ja sitä kautta saataisiin myös paremmat sponsorisopimukset ja todennäköisesti parantuva fanituotemyynti. Myös palkkojen suuruuteen ja joukkueen palkkarakenteeseen olisi saatava jonkin asteista muutosta.

Rahaa on kuitenkin käytössä joukkueen vahvistamiseen jos niin halutaan tehdä. Isompiakin summia pystytään käyttämään ilman, että se vaarantaisi seuran taloutta mitenkään ratkaisevasti. Saa nähdä mikä tulee olemaan omistajan, seurajohdon ja managerin linja jatkossa. Varmaa on kuitenkin, että me kannattajat olemme suurimmalta osin täysin kyllästyneitä nykyiseen linjaan. Menestystä täytyisi yrittää hakea kaikilla olevassa olevilla resursseilla ja sitä ei todellakaan tällä hetkellä tehdä.

Tänään ei tämän enempää ja huomenna keskitytään talouden sijaan varmasti täysillä Liverpool peliin. Hyvää perjantaita ja alkavaa viikonloppua Suomigoonerit.

8 thoughts on “Talousasiaa

  1. Jumalauta nyt on maailmankirjat sekaisin! Me ollaan voitettu pokaali (käykää vaikka katsomassa Arsenal Playerin ilmaisesta videosta) ja Diaby on terveenä. Mitähän seuraavaksi?! Chamakh tekee maalin?!

  2. Erittäin hyviä pointteja Villellä. Kun gadizis tuli toimariksi, hän ensitöikseen kiinnitti myös huomiota huonoihin sponsorisopimuksiin. Eli että paidan mainospaikka on myyty liian halvalla jne. Viimevuonnahan asiaa päästiin ekan kerran paremmin oikomaan, kun carlbergin kanssa tehtiin mainosdiili, johon sisältyi se, että emiratesilla myytävä lager on carlsbergin kuraa. No, onneksi englannissa pitää aina olla tarjolla myös bitter-vaihtoehto, joten perusrapaa ei siellä tarvitse hörppiä. Nyt en kyllä muista, mitä bitteriä siellä on, sillä sekin vaihtui jokin aika sitten – vielä muutama vuosi takaperin se oli john smithiä, mutta ei enää. No, joo, tää nyt meni vähän sivuraiteille.

  3. Toisaalta Manun sponsorisopimuksia on turha tuijottaa, jos on tasan yksi tähtipelaaja ja sijoitukset jatkuvasti tasoa ynnä muut. Ei se ole seksikästä mainospomojen mielestä. Parannusta on varmaan tulossa noin syksylllä 2013, kun uusia sopimuksia aletaan lyödä lukkoon, mutta säkenöivä joukkue ja joku pokaali kieltämättä auttaisi asiaa kovasti. Tällä on ymmärrettävä englantilaisia pelaajia ja kunnonn pokaaleja, eikä kalja-cuppia. Niin se vaan on, että jopa Britannian ulkopuolella kova englantilaispelaaja on arvossaan markkinoinnissa.

    Eikä voi sanoa etteikö tv-rahat voi kasvaa, pitäisi vaan nostaa sijoitusta. UEFA:n UCL-leikkuri on rajusti edellisen kauden sijoitusriippuvainen ja kannattaisi olla kahden parhaan joukossa eikä aina karsijan paikalla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s