Prässääminen ja puolustuspeli yleensä

Ennenkin on tullut mainittua ja kirjoitettua meidän surkeasta prässipelistä verrattuna muihin huippujoukkueisiin. B*rca ei ole ainoastaan huipputaitava hyökkäyssuuntaan, mutta sen prässipeli on ehkä parasta maailmassa. Pelkkä taito hyökkäyssuuntaan ei riitä voittamaan mitään nykyään, vaan puolustamisen pitää olla myös kunnossa ja se alkaa prässäämisestä. B*rca on tietysti esimerkki siitä miten homma parhaimmillaan toimii jos pelataan meidän nykyisellä ryhmityksellä ja taktiikalla. Silti vaikka esimerkiksi otetaan muita huippujoukkueita niin meidän prässäämisessä ja puolustamisessa on paljon parannettavaa. Tämä kokonaisuus ei ole pitkään aikaan ollut meillä lähelläkään kunnossa.

Wenger on luvannut laittaa puolustuspelin kuntoon jo vuosia, mutta tilanne on vain pahentunut vuosi vuodelta. Manageri on tunnustanut jo pari vuotta sitten, että sen hetkisillä päästetyiden maalien määrillä ei pysty voittamaan liigamestaruutta. Valitettavasti vain puheet ovat olleet kauniita tässäkin asiassa, mutta todellisuudessa on menty ainoastaan huonompaan suuntaan.

Tilastot kertovat karua kieltä kaudesta 2007-2008 lähtien, tuolla kaudella päästettyjen maalien määrä sarjan loputtua oli 31. Tämä on vielä siedettävä ja tuolla kaudella olimme ehkä vähän liioitellen sanoen Eduardon jalan murtumisen päässä liigamestaruudesta. Seuraavalla -08/09 kaudella päästimme 37 maalia, joka on jo liikaa ja lähes maali per peli keskiarvoa. Kahdella viime kaudella tilanne on vain huonontunut, kun -09/10 kauden lukema oli 41 päästettyä maalia ja viime kaudella surullinen 43. Tämä kausi tulee olemaan silti vielä heikompi, vaikka viime kausien lukemat ovat jo hälyttäviä. Tähän mennessä päästettyjä maaleja on jo 39 eli reilusti yli maali per peli ja vielä on 10 peliä kaudesta pelaamatta. Pahimmassa tapauksessa ja nykyisellä keskiarvolla jatkettaessa tämän vuoden päästettyjen maalien loppulukema menee yli 50:n.

Viime peleissä on nähty selvästi parantunutta prässäämistä koko joukkueelta. Tämä on varmasti yksi syy myös parantuneisiin tuloksiin. Paha sanoa miksi joukkue vasta tässä vaiheessa kautta tai ylipäätänsä vasta nyt pelaa tuolla tavalla. Yksi selitys voi olla, että enää ei ole paineita voittaa mitään, kun pokaalimahdollisuudet ovat menneet. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole ainoa selitys tai ainakin näin voi vain toivoa.

Managerin mukaan joukkue ei ole liikkunut yhtään sen enempää viime peleissä kuin aikaisemminkaan. Nyt vain puolustaminen ja erityisesti prässi ylhäältä asti on tehty paljon yhtenäisemmin ja koko joukkueen voimin. Toisin sanoen tämä pelitapa ei ole yhtään sen kuluttavampi kuin sekään, että jokainen pelaaja juoksee päättömästi vuorotellen kun vastustaja helposti pystyy siirtelemään palloa ja rakentelemaan peliä. Tässä vaiheessa pitäisi managerilla viimeistään soida hälytyskellot todella selkeästi. Joukkue on vuosikausia prässännyt miten sattuu ja nyt manageri vielä tunnustaa, että organisoitu ja melko ylhäältä lähtevä prässi ei edes tarkoita lisäkilometrejä pelaajien juoksumatkoihin. Uskomattoman surkeaa toimintaa managerilta jos nyt vasta asiaan on alettu kiinnittämään huomiota. Toivottavasti sentään nyt viimeistään ja viime pelien jälkeen ei kohta palata taas vanhaan tehottomaan tapaan.

Joukkue tarvitsee vahvistuksia useille paikoille kesän aikana ja näistä paikoista on puhuttu niin paljon, että en lähde nyt niihin sen enempää. Pelkät hankinnat tuskin kuitenkaan riittävät jos puolustamista ja prässipeliä ei saada myös parannettua. Prässipelin parantuminen auttaa puolustuslinjaa jo hyvin paljon, koska riistoja saadaan ylempänä ja paine ei koko ajan ole läheskään niin kova omassa päässä. Samoin vastustajien syötöt ovat heikompia ja lähtevät kauempaa prässistä johtuen eli se on nykyisellä taktiikalla pelattaessa avainasemassa.

Prässin lisäksi kuitenkin joukkueen puolustuslinjassa on selkeitä puutteita, jotka tulisi korjata. Monesti näyttää, että pelaajat eivät todella tiedä kuinka pitäisi sijoittua tai liikkua tietyissä tilanteissa. Milloin on hyvä pelata paitsioansaa ja milloin olisi taas hyvä laskea linja suosiolla alemmaksi, samoin porrastukset ja laitapakkien tai oikeastaan vasemman pakin kavennukset keskelle ovat välillä todella puutteellisia.

Selvää on, että Wenger ei osaa tätä opettaa pelaajilleen, vaan siihen tarvitaan henkilö nykyisen valmennustiimin ulkopuolelta. Vaihtoehtoja on runsaasti jo entisistä pelaajista alkaen ja ainut este taitaa olla managerin jääräpäisyys, kuten kommentit aiemmin tällä kaudella kertoivat. Wenger sanoi, että ei tarvitse apua, koska on valmentanut niin pitkään. Valitettavasti vain aiemmin mainitut tilastot ja pelkkä pelien katsominen kertoo aivan toista.

Ainut tapa millä haluaisin Wengerin ehkä jatkavan managerina on uusi valmentaja vastaamaan puolustuspelistä ja erikoistilanteista. Tämän lisäksi managerin tulisi muuttaa hankintapolitiikkaansa selvästi. Samoin joukkueen palkkarakenteen uudistamiseen pitäisi pyrkiä ja ymmärtääkseni Wenger on myös tässä avainasemassa. Hän on kai se, joka päättä paljonko kenellekin maksetaan ja monenko vuoden sopimusta tarjotaan. Rehellisesti sanoen en kuitenkaan usko minkään näiden asioiden enää muuttuvan ainakaan tarpeeksi Wengerin alaisuudessa. Tällä hetkellä seura kaipaa muutosta ja yksi osa sitä pitäisi olla uuden managerin hankkiminen.

20 thoughts on “Prässääminen ja puolustuspeli yleensä

 1. Swansea jatkaa hienoa kauttaan Brendan Rodgersin johdolla. Aika harvoin nousijajoukkue pelaa noin kypsää ja hienoa peliä vaikka nimet paitojen selässä eivät ole kaikista tunnetuimpia. Tästä varmaan suurin kunnia kuuluu manageri Rodgersille. Jos Swansin seuraavakin kausi sujuu yhtä hienoissa merkeissä niin Brendan Rodgers vois nousta yhdeksi mahdollista Wengerin työn jatkajista. Kaveri näyttäis olevan yksi tulevaisuuden nimiä valioliigamarkkinoilla ja ikääkin on vasta 39v. Suurella mielenkiinnolla aion seurata kaverin tekemisiä jatkossakin.

 2. Swansealta loistava näyte koko joukkueen organisoidusta pelaamisesta ja puolustamisesta. Aseeton Fulham kärsi selkeän 0-3 tappion kotonaan. Swansea oli joka osa-alueella parempi ja otti ansaitut pisteet kotiim

 3. aika paha tilanne ku porukka itki vissii yleisös ja kaikki oli ihan järkyttyneitä,howard webb ajo koko porukan tunneliin odottamaa lisätietoi tapahtuneesta,toivotaa et mitää tosi vakavaa ei o tapahtun.

 4. toivottavasti tosiaan selviää.kyseessä on kuitenkin arsenalin kasvatti ja tietenkin muutenkin. Todella sääli jos terveys pettää jo tuon ikäisenä. White shite lanella luulisi olevan defibraattori lähellä,kun arry on kuitenkin kävelevä sydänkohtaus.

 5. BREAKING NEWS: Ambulance crew confirms that they got Muamba breathing again.”
  Toivottavasti pitää paikkansa.

 6. Kävin Boltonin foorumille postaamassa kaikkien suomen arsenal-fanien puolesta pikaista paranemista Fabricelle! 🙂

 7. Jos ja kun Muamba selviää, täytyy sanoa, että Howard Webb toimi loistavasti ja sen jälkeen paikalla ollut lääkintäväki. Webb tajusi heti, kuinka vakavasta asiasta oli kyse, ohjasi pelaajat tunneliin jne. Ja elvytys alkoi välittömästi.

 8. Muamban tilanne on vakaa. Se voi tarkoittaa periaatteessa ihan mitä vaan. Hyvää on lyhyt viive joka antaa paljon toivoa. Sydämen pysähtyessä ennuste heikkenee 10% minuutissa (jos mitään ei tehdä). Eli Muamballa on hyvä ennuste. Syytä syd.pysähdykseen voimme vain arvailla: syd.lihastulehdus, infarkti -> rytmihäiriö jne. Paljon kysymyksiä, vähän vastauksia. Toivotaan, että Muamba jaksaa taistella.

  Howard Webb poliisin ammatissa työskennelleenä tajusi välittömästi tilanteen vakavuuden ja toimi nopeasti. Saattoi pelastaa pelaajan hengen. Propsit Webbille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s